Daisypath Wedding tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers

tabung masa depan!

Thursday, December 30, 2010

WEDDINGS!

Salam..

lame nye cik wanie ni xberblog..hahahah!sebab?sebok n xde mase nak bertenet..padahal dok ofis selalu je beron9 bagai..huuuuu...shhhh!;p

okays,lihat lah di atas tu seperti ada bau bauan nasik berminyak lagi 5 months..heheh!*shy shy cat*so,totally dis belog akan byk story bout my wedding preps..=) tapi xsemua lah nak cerita hal wedding pun..bohsan+asyik rase neves tak sudah je nanti!hahaha... setakat ni dah 30% wanie dah prepare for my w-day..idea tu macam2..but ada yg mama n baba n my bro tak setuju..encek tunang okay saje but ade jugak yang die kureng sikit tentang my idea..huh!but for me its okay..=) coz works by team have lots of idea n jangan nak dengar cakap diri sendiri saje...=)


lusa dah TAHUN BARU + TAHUN NEVES!:P
WELCOME 2011...=)
papai 2010!!

Tuesday, August 10, 2010

salam ramadhan =)

salam alaike =)
happy!!
esok dah 1 Ramadhan 1431H
seronoknye~
sekejap je mase berlalu
alhamdulillah kerana diberi peluang bernafas lagi sehingga hari ini..
dan Ramadhan kali ni lebih bermakna lagi kerana..
dapat sambut dengan encik tunang =)
next year insyaAllah sambut Ramadhan as wifey =)
*serious neves!*

ok ok..xmau cite bout wedding wat mase ni coz nak tumpu pada bulan yang penuh dengan kemuliaan ni..=)

~SALAM RAMADHAN SEMUA~

kat bawah ni sebagai panduan untuk semua ya!
Setiap orang yang mengerjakan puasa perlu mematuhi beberapa peraturan dan adab yang boleh menyempurnakan ibadah tersebut. Antara yang terpenting adalah:

1. Menjaga lidah daripada berdusta, mengumpat dan mencampuri urusan orang lain yang tiada kena-mengena dengannya;

2. Memelihara mata dan telinga daripada melihat dan mendengar perkara yang dilarang oleh syarak dan yang sia-sia;

3. Mengawal perut daripada merasai makanan dan minuman yang haram atau yang mengandungi unsur syubhat terutama ketika berbuka dan berusaha sedaya mungkin untuk menghasilkan pemakanan yang halal lagi bersih.
Ulama silam pernah berpesan: “Apabila kamu berpuasa maka perhatikanlah apa yang akan dijadikan makanan berbukamu dan di manakah kamu akan berbuka?” Ia adalah panduan yang terbaik bagi mengawasi diri daripada terjebak dengan unsur-unsur makanan yang tidak halal;

4. Berusaha menjaga kesemua pancaindera dan anggota tubuh badan daripada mendekati atau melakukan maksiat dan perkara yang sia-sia. Dengan demikian ibadah puasanya akan suci dan sempurna. Terdapat ramai yang memenatkan diri dengan berlapar dan berdahaga, membiarkan diri terdorong kepada perlakuan dosa dan noda, kerana itu puasanya rosak binasa dan keletihannya tidaklah berbaloi sebagaimana maksud sabda Rasulullah s.a.w.: Ramai yang berpuasa tidak mendapat ganjaran daripada puasanya melainkan lapar dan dahaga. (Riwayat an-Nasaei)

Meninggalkan maksiat menjadi kewajipan kepada seluruh orang Islam sama ada mereka sedang berpuasa atau tidak. Apatah lagi bagi yang berpuasa, ia lebih dituntut dan diwajibkan. Sabda Rasulullah, Puasa itu adalah ‘perisai', sekiranya seseorang daripada kalangan kamu sedang berpuasa janganlah dia bercakap kotor, melakukan keburukan dan berbuat bodoh. Jika ada orang lain yang mengejinya atau cuba memeranginya maka hendaklah dia katakan kepada orang itu: “Saya sedang berpuasa.” (Riwayat Bukhari dan Muslim);

5. Jangan membanyakkan tidur pada siang harinya dan makan pada malamnya, bahkan bersederhanalah pada kedua-duanya bagi menyelami kejerihan lapar dan dahaga. Dengan demikian sanubarinya terkawal, keinginan nafsunya kurang dan hatinya ceria. Itulah rahsia dan intipati puasa yang perlu dicapai;

6. Jauhkan diri daripada mengikut dorongan nafsu ketika berbuka dengan beraneka jenis makanan yang lazat-lazat. Sebaik-baiknya adat makannya sama sahaja pada bulan puasa dan bulan-bulan yang lain. Penggemblengan diri dalam mengurangkan tuntutan jasmani dan keinginan perasaan memberikan kesan yang positif terhadap kecerahan hati nurani yang amat dituntut terutama pada bulan Ramadan.
Mereka yang menjadikan keinginan nafsu perut sebagai tunggangan akal ketika berbuka yang menyalahi kebiasaan pada bulan-bulan lain sebenarnya terpedaya dengan pujukan iblis. Rayuannya bertujuan menghilangkan barakah (berkat) ibadah puasa mereka, nikmat limpahan ketenangan daripada Allah s.w.t., kekhusyukan diri ketika bermunajat dan berzikir kepada-Nya.
Kenyang


Sepatutnya orang yang berpuasa mengurangkan kadar pemakanannya sehingga terserlah kesan puasa itu kepada dirinya. Kekenyangan adalah punca kelalaian, kealpaan, keras hati dan malas untuk taat kepada Allah s.w.t..


Sabdanya: Takungan jelek yang dipenuhkan oleh manusia adalah kantong perutnya, memadailah baginya beberapa suapan yang dapat meneguhkan tulang belakangnya. Jika dia enggan maka berikanlah sepertiga (bahagian perutnya) untuk makanan, sepertiga kedua untuk minuman dan sepertiga terakhir bagi pernafasannya. (Riwayat Ahmad dan at-Tarmizi)


Terdapat ulama yang mengungkapkan kata-kata berikut: “Sekiranya perutmu kenyang anggota-anggota lain akan lapar (akan menurut turutan nafsu) tetapi sekiranya perutmu lapar kesemua anggotamu akan kenyang.”


As-Salaf as-Soleh (mereka yang terdahulu) mengurangkan perkara kebiasaan dan dorongan diri serta memperbanyakkan amal ibadat pada bulan Ramadan secara khusus bahkan itulah adat mereka sepanjang masa;

7. Tidak menyibukkan diri dengan urusan duniawi pada bulan Ramadan, bahkan mengambil kesempatan bagi beribadat kepada Allah dan mengingati-Nya sebaik mungkin. Justeru, dia tidak melakukan perkara duniawi melainkan sekadar keperluan hariannya atau kepada mereka yang berada di bawah tanggungannya. Demikian yang selayaknya dilakukan pada bulan Ramadhan yang mulia ini sama seperti pada hari Jumaat yang sepatutnya dikhususkan bagi amalan akhirat;


8. Mempraktikkan amalan sunah seperti segera berbuka apabila masuk waktunya, berbuka dengan buah tamar (kurma) dan jika ia tiada memadailah dengan segelas air serta melambatkan makan sahur.


Nabi s.a.w. berbuka dahulu sebelum Baginda mengerjakan solat Maghrib. Sabda baginda: Umatku sentiasa berada dalam keadaan baik (berkat) selama mana mereka mempercepatkan berbuka (apabila masuk waktunya) dan melambatkan makan sahur. (Riwayat Bukhari dan Muslim);


9. Menyediakan makanan berbuka kepada orang yang berpuasa sekalipun dengan beberapa biji tamar atau segelas air. Sabda baginda s.a.w.: Sesiapa yang menyediakan makanan berbuka bagi orang yang berpuasa baginya ganjaran seumpama pahala orang yang berpuasa tanpa mengurangi sedikitpun pahalanya (orang yang berpuasa). (Riwayat al-Baihaqi dan Ibnu Khuzaimah)


10. Memenuhi malamnya dengan amalan sunat seperti solat terawih, witir dan sebagainya.


Adalah dinasihatkan kepada para imam supaya tidak mempercepatkan solat terawihnya seperti mana amalan kebiasaan di masjid dan surau.


Perbuatan tersebut menjejaskan mutu ibadat solat tersebut kerana meninggalkan ‘wajib-wajib' solat seperti meninggalkan tomakninah semasa rukuk dan sujud, mencacatkan bacaan al-Fatihah sebagaimana sepatutnya lantaran ingin kecepatan dalam mengejar waktu sehingga menyebabkan makmum di belakang tertinggal rukun-rukun penting dalam solatnya. Amalan terawih seperti itu adalah tidak sempurna dan berkurangan pahalanya.


Oleh itu berwaspadalah terhadap cara demikian dengan kembali mengamalkan ibadah solat seperti waktu-waktu lain, menyempurnakan kiam, bacaan al-Fatihah, rukuk, sujud, khusyuk, hadir hati dan semua peradaban solat dan rukunnya.


Bagi makmum pula disyorkan supaya sentiasa bersama imamnya sepanjang solat terawih itu sehinggalah selesai sama ada 20 rakaat ataupun lapan rakaat. Sabda Rasulullah s.a.w., Apabila seseorang menunaikan solat bersama imamnya sehinggalah imam itu (selesai dan) beredar, dikirakan untuknya (makmum) pahala kiam semalaman. (Riwayat an-Nasaei)

Oleh : NAZMI AIDARUS

Sumber: http://www.utusan.com.my/
- NAZMI AIDARUS ialah Pegawai Hal Ehwal Islam, Jabatan Mufti Negeri Terengganu.























































Friday, July 30, 2010

tekak oh tekak!

salam olls..
=(
ok, monyok!
sbb??
tak sihat..
tekak sakit yang amat!
nak bercakap pun rase ketat!
ubat dah makan
baba kelam kabut bagi saye makan ubat
baba paksa juga!
sbb saye anti ubat-ubatan
pagi ni datang kerja dengan tekak yang masih sakit
oh!
ubat itu tak berhasil!
macam mana?
tapi saya tahu,ubat saya akan ada malam ini
encik tunang!!!
ok, hepi!
tiba-tiba sakit tekak hilang
omg!
tak sabar nak tunggu dia datang!
bersama adik dia yang tersayang~
confirm saya sihat kan?
yeay!
hepy!
excited!
cukup wanie!cukup!
jangan over~


p/s : ok lah,mau tengok serina anak chef wan shooting kat ofis saya sekejap..daa~~

mood tekak : *macam makin teruk*
=(

Monday, July 26, 2010

berada di tengah-tengah

salam alaike:)
macam dah lama tak post ape-ape kat blog ni..huhu..
mase tak berapa nak ade tuk bermanje-manje dengan blog..
mase untuk bermanje dengan kerja ofis lebih banyak..
encik tunang pun saye belum sempat nak bermanje lagi..hukhukhuk:p
last berjumpa pun last 3 weeks..spent time kat rumah encik tunang bersama family die..
insyaAllah dis wiken encik tunang datang..yahoooo!!hoorayy!
hati gembira tak terkata seperti sudah setahun tak berjumpa..ok poyo!
walhal baru 3 minggu tak berjumpa..:p

aik!lari topik pula..huhu..ok ok..
masuk landasan semula..
actually,ape perasaan kite bila berada di tengah-tengah satu keadaan yang kite sendiri pun tak pasti nak komen apa..hmm..sebelah pihak cakap macam ni..n sebelah lagi mcam tu pulak..so?
kita yang di tenagh-tengah ni nak cakap apa?rase tersepit sangat!
sangat!
bagi saye, dua-dua pihak ada salahnye..
tak de sape yang betul dalam soal ni..
cuba kita kene terima dengan hati yang terbuka..
mana yang ditegur kita cuba ubah..
ubah sebaik yang mungkin..
insyaAllah boleh!
yang lebih tua seperti boss,kita harus hormat..
cakap dengan orang-orang yang demikian haruslah berhati-hati..
once hati mereka terluka, ha!jawablah sendiri  ya!

dan yang diatas juga haruslah memahami anak-anak buah dibawah..
jangan terlalu memaksa..
nak paksa sekalipun ada caranya..
bila anak buah merungut barulah rasa seksa kan?
so, masing-masing harus tahu cara untuk communicate each other..:)
bergurau senda lebih baik dari merungut sini sana..
ape yang harus dijalankan kita buat saja..
tak perlu bising-bising jaja sana sini..
kalau di dunia tak dapat balasan, insyaAllah di akhirat ada 'sesuatu' untuk kita..
itu PASTI!

sekian,
luahan rasa hati insan yang berada di tengah-tengah keadaan~



Monday, June 28, 2010

gambar e-day from official photographer..=)

salam alaike..
ok ok..tak mau cite panjang lebar coz tak byk masa untuk berblogging..
sangat excited coz pic e-day da dapat from official photog..
enjoy viewing~~~(^^)


 HANTARAN FROM BOTH SIDE

FOR IKHSAN : PURPLE
FOR ME : ORANGE


SPONSOR BY MY DEAR BFF HUDA~~

MAKE-UP BY DIYANASHUKOR


HIASAN TANGGA BY BISIKBISIK DESIGN


PELAMIN BY BISIKBISIK DESIGN
HANTARAN FOR IKHSAN ALSO FROM BISIKBISIK DESIGN


itu lah diyanashukor yg make-up me
n also owner of bisikbisikdesign =)


=)

me n encik ikhsan..
ok ok, ni bukan kawen lg ye..ni baru bertunang..
wpun ramai yg cakap majlis we all ni mcm majlis kawen..hahah!
yg penting hati we all puas ok!huhu~


heheheh~~


sgt suke ball itu~


depan kuda ku!!huhuhu..




wif encik ikhsan's family..=)
tak cukup lagi sorang..adik anis at mesir now


wif my family..=)


the rombongan..=)


sesi perbincangan..=)



my frens..fiza,kema,farrah,imah n imah's fren..=)


encik ikhsan cousins..=)


wif makcik-makcik encik ikhsan..=)


wif pakcik-pakcik encik ikhsan..=)


wif cousins encik ikhsan..=)


wif my parents n my grandparents..=)


wif my cousins..kak yanti n kak sha..=)


US!

nak upload byk lagi tapi xde mase + internet pun sgt slow..
nanti i upload lagi ok~~
muahh muahh muahhh!papai!

Tuesday, June 15, 2010

='(

ari ni langsung tak ada mood!~~
juz need encik ikhsan now!

cepatla datang kat yayang..=(
sangat buntu!

bile dengar lagu ni..
rase mata dah bergenang dengan air..='(




PADAMU KU BERSUJUD
*AFGHAN*

Ku menatap dalam gelap
tiada yang bisa kulihat
selain hanya nama-Mu,


Ya Allah


Esok ataukah nanti
ampuni semua salahku
lindungi aku dari
segala fitnah


Kau tempatku meminta
kau beriku bahagia
jadikan aku selamanya
hambamu yang selalu bertaubat


Ampuniku ya Allah
yang sering melupakanmu
saat kau limpahkan
karuniamu dalam sunyinya aku bersujud


*crying*





Friday, June 11, 2010

HepY BiRtHdaY MAMA!! n 1 year to go for my BIG dayz..:-)

salam alaike..:)


hehe..11/06/2011..
currently i'm hepy coz today is my mom birthday..
i just came back from MJ bought a special gift for MAMA..hihihi..
she is my QUEEN OF MY HEART!
she’s always available to listen and will offer wutever help she can give.
when i was little i just wanted to be a mum–like her.
but i’ll still keep trying  since one day i'll gonna have a kids..huhuhuhu..
blum kawen lg dah nak berangan yek..:p..lalala...
mama is my close frens,my luv,my ears,my eyes,MY LIFE!
but honestly tell dat if i'm having a probs, i did not tell  mama at all coz i dont ever want she being worry bout me..better i keep silent rather than looking mama keep thinking bout my probs..
oh,saye mmg tak boleh tengok mama risau tentang saye..
encik ikhsan lah tempat pengaduan saye..hehehe..
but if having a shopping tyme,mama adelah the 1st person that i'll told!
*sbb tunggu die nak belanja*
hehehe!
paling best if mama will having a function,dinner or any ceremony..
she will ask me to follow her looking for a new dress..hehehe..
mmg best teman mama sbb nnt mesti die akan belikan untuk saye juge..huuuu..
n many ppls said my mama look younger than her age..huhuhu...
oh lupe pulak nak bgtau umur my mum..
today is my mum birthday yang ke...jeng..jeng..jeng!
50 years old!!woot!woot!phewitttt!
hahahahah!
lambat lagi mama nak pencen..:)
aha,story bout her career,mama adelah one of the boss in her department..
yes,my mama boleh dikatakan seorang boss yg agak fussy,tegas,sedikit garang n suka nak jage imej dirinya..huhuhu...
yup true!mama suka jage penampilan diri die bile kerja n hang out..
even pergi pasar malam pun die nak berhias lawa-lawa..hehehe..
sbb tu die sentiasa nampak muda..hehe..
dats why baba makin sayang kat mama..
dear mama,sila jangan lupa utk tell me the secret ok..
next year i gonna be marry ya!jgn lupa ituuu...:)
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

hurmm,ya!as i told up there,saye akan menjadi suri encik ikhsan insyaAllah nextyear 11/06/2011..means,lagi 1 year..
dan sempena birthday mama juga..yg ke-51..haha!
masih terlalu awal untuk bercerita soal ini mungkin..
tapi saye dan encik ikhsan sudah dalam proses membuat penyediaan  dari segi mental dan fizikal..:)
doakan kami ya!
amin...

n last for mama..A VERY HAPPY BIRTHDAY MAMA!
~~~I DO LOVE U EVER N EVER~~~



MY MAMA!


MAMA N BABA ON DATO' NAM WEDDING DAY:)


MAMA N BABA AT ZOO MELAKA..
*tyme ni encik ikhsan pun ade skali..hehe*


ME N MAMA...hehehe!







Monday, June 7, 2010

hari yang tak best dan sangat rindu encik ikhsan..sangat! :'(

salam alaike!
hmmm...:(

permulaan minggu yang tak best!
ktm wat hal pagi2!wat penat je drive laju2 nak gi keje awal~sigh!
masuk ofis ramai lak yang cuti,el,mc..hoh!as usual lah kan..hari isnin n jumaat rmi yg suke nak smbung cuti..ok ok!xpe!ni hari korang sok2 korang tggulah yer..huuuuuu~~~;p
fon kat ofis dok bertalu-talu bunyik..mcm tau2 rmi yg cuti hari ni!lain kali klu nak kol sila kol bile ramai org kat ofis yer..huh!oh,tak bayik la wanie!help each other kan bagus..be polite ok?dah nak jadi bini orang pun..lalalala~~
aha,today i pose..pose sunat,ganti,saje2,bosan,on diet,sdg berjimat(sbb nak kawen nextyear..huuu...;p)
fer me,maybe sume ni dugaan hari pertama puasa pada minggu ini!
kau dah makan banyak last saturday n sunday ok wanie~~so,minggu ni harus direct fasting ok?wanie jawab.."tak ok!"( * ^ *)
almaklumlah musim mengawan skol holidays ni..so jemputan kenduri kawen sangat banyak untuk dihadiri..omg!sangat best ok!dapat tengok wedds orang lain so that i dapat beberapa ide fer my wedds nextyear..dah ready ke wanie oii?hurmm...insyaAllah...cuba tanye encik ikhsan?die ready ke x?huhuhu..die mesti jawab ready*proudly!*..hahaha..sbb..sbb..sbb..sbb ape?ha!korang2 mesti fikir lain..fikir nak blue jek ek..huishhhh!
fer us,its tyme to build a new life together..boleh tak nak jawab cmni?tak nak wat maksiat lame-lame..huuuu;p
btol la kn?dok bekepit je,pegang2 tangan,pastu kalau setan gemoookk dtg rasuk entah ape lagi yang we all akan wat..haishhh!nasib baik we all berdua jauh from each other..hehhe..sabar sabar ye wanie n encik ikhsan~~heheheeee...setahun je lagi..date pun dah confirm..right now just prepare ape2 yang patut dulu..lengkapkan diri dengan ilmu2 rumahtangga itu paling penting..hurmm,or should i read the books regarding marriage,wifey now??~~emm...


*******************************

pic e-day akan dapat by dis week..tak sabar nak tengok!encik ikhsan pun mesti lagi tak sabar nak tengok..sebab die tu memang poyo+over posing mase e-day haritu..mentang-mentangla on his birthday..hoh!

hmm,btw saye sangat rindu awak,encik ikhsan..:'(


saye rindu smile awak :'(


saye rindu gelagat awak..:'(


saye rindu nak tengok bulu hidung panjang awak..:p


saye rindu janggut kambing awak..:'(

dan saye rindu...

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
nak kiss awak!!

hey!!mane bole kiss2 lagi..kene kawen dulu!aksi ini tidak sampai ke kemuncaknya yer..harap maklum!:)

the true is saye paling rindu....
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

rindu nak tengok dia makan bihun goreng masakan saye..='(
(abaikan bulu kaki yang kelihatan:p)
oh,mimik muka beliau memang begitu ketika menyuap makanan..:p



cuk....:'(


Tuesday, May 25, 2010

alhamdulilah...=)




salam alaike..

tak ade mase sangat nak update blog di kala ini..akibat cuti beberapa hari kerja di ofis banyak yang pending..nape saye cuti?huhuhu..dis picture will tell u everything ok!nanti saye update lagi tentang ini..papai~~=)

alhamdulillah..status di fb harus bertukar kah??lalalala...